Skip to main content

Cât timp este valabil un aviz sau o autorizație de produs biocid?

 Astăzi domeniul produselor biocide este unul extrem de complex, de aceea majoritatea actorilor economici interesați în plasarea pe piață a produselor biocide desemnează o persoană dedicată pentru a gestiona această activitate. Legislația produselor biocide este dinamică și funcționează atât în baza normelor europene cât și a legislației naționale.

Pe teritoriul României regăsim patru forme de avizare sau autorizare a produselor biocide:

  • Autorizare la nivel european
  • Avizare națională prin Comisia Națională de Biocide din cadrul Ministerului Sănătății
  • Autorizare temporară obținută pe perioada stării de urgență la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".
  • Autorizare temporară obținută pe perioada stării de alertă Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".

Cât sunt valabile aceste autorizații sau avize de produse biocide?

Atunci când alegem să achiziționăm un produs biocid (dezinfectant de mâini, dezinfectant de suprafețe, produs pentru dezinfectarea aerului sau a microaeroflorei, produs pentru dezinfectarea apei pentru oameni sau animale) un aspect deosebit de important îl reprezintă avizul sau autorizația întrucât în cadrul acesteia regăsim domeniul de aplicare al respectivului produs biocid cât și perioada de valabilitate a autorizației.

Este important de subliniat faptul că termenul de valabilitate din autorizație desemnează perioada în care agenții comerciali (importatori, distribuitori etc) pot pune la dispoziție pe piață contra cost sau gratuit respectivul produs biocid. Odată achiziționat, dacă achiziția a fost efectuată în perioada de valabilitate a respectivului aviz sau a respectivei autorizații, clientul final îl poate folosi în conformitate cu termenul de valabilitate inscripționată pe etichetă.

Care este termenul de valabilitate al autorizațiilor și avizelor de produse biocide?

  • Autorizațiile de plasare pe piață a produselor biocide care au fost emise la nivel european de către Agenția Uniunii Europene a Produselor Biocide au un termen de valabilitate de maxim 10 ani. Această autorizație, odată obținută, este valabilă în toate statele Uniunii Europene.
  • Avizele de produse biocide eliberate de Comisia Națională de Biocide din cadrul Ministerului Sănătății se acordă pe o perioadă de 4 ani cu posibilitate de prelungire.
  • Autorizațiile emise pe perioada stării de urgență de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", în baza dispozițiilor art.10 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19,  la solicitarea operatorilor economici, pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor, sunt valabile pe o perioadă de un an de la data emiterii cu toate că pe acestea este înscris faptul că sunt valabile exclusiv pe perioada stării de urgentă.
  • Autorizațiile de punere pe piață a produselor biocide eliberate de I.N.C.D.M.M. Cantacuzino” conform OUG nr. 70 din 14 sunt valabile 90 de zile de la încetarea stării de alertă în conformitate cu Art. 4, alin. 5 din legea 55/2020.

Nu trebuie omis faptul că în paralel cu aceste forme de autorizare, există și sunt valabile câteva avize temporare emise  prin ordin de ministru. Aceste avize temporare sunt emise de către Comisia Națională de Biocide în conformitate cu excepțiile admise de legislația la nivel european în situațiile speciale de tipul panddemiei SARS-CoV-2 și sunt valabile pe o perioada inițială de 6 luni cu posibilitate de prelungire.

Cu excepția autorizațiilor obținute la nivel european și care sunt valabile în toate statele membere ale Uniunii Europene, toate celelalte forme de autorizare/avizare al produselor biocide sunt valabile exclusive pe teritoriul național al României.

Pentru a evita orice fel de neplăcere cu privire la acest aspect vă recomandam să cumpărați produse biocide din surse sigure. Pe MediLogic.ro găsiți o ofertă completă de dezinfectanți de mâini, dezinfectanți de suprafețe și produse pentru dezinfecția aerului / microaeroflorei.

Comments

  1. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

    Hair Transplant Clinic in Jaipur.

    ReplyDelete

Post a Comment